Het cilinderslot behoort onder de productgroep hang- en sluitwerk. Hang- en sluitwerk zijn alle producten die zorgen voor het soepel laten draaien en veilig laten functioneren van de deuren: zowel mechanisch, elektronisch of een combinatie hiervan. Een cilinder is het insteekgedeelte van de sleutel in het slot, waarbij er de mogelijkheid bestaat om belangrijke data te verzamelen, door middel van de toegangscontrole.

“Ik blijf het toch zeggen, hoor.” Een pay-off van de Rijksoverheid die inmiddels in een ieders geheugen gegrift staat. “Raam dicht, licht aan, deur op slot.” Het welbekende ezelsbruggetje om inbraak te voorkomen. Simpel en voldoende effectief, zal u misschien denken. Maar maakt u het ze daarmee werkelijk niet te makkelijk?

 

In welke mate is mijn cilinderslot inbraakwerend?

Om woninginbraak te voorkomen is het belangrijk om goedgekeurde sloten te gebruiken. Deze herken je aan het SKG-logo met sterren. Een cilinderslot met kerntrekbeveiliging wordt in Nederland aangeduid met SKG***. Bent u in het bezit van een cilinderslot met SKG**? Ga er dan niet direct vanuit dat u inbraak-proof bent. Namelijk, de SKG** cilinder heeft geen trekbeveiliging. Een combinatie met een deurbeslag voorzien van kerntrekbeveiliging lost dit op.

 

Wat is kerntrekken en waarom is het zo’n groot thema?

Bij kerntrekken wordt er aan de voorkant van het cilinderslot een gat geboord en een schroef geplaatst, waardoor de cilinder vrij simpel middels een griptang uit de deur getrokken kan worden. Het is een inbraakmethode die veel wordt toegepast door zowel ervaren als onervaren inbrekers. Er is slechts standaard gereedschap voor nodig, terwijl bijna geen enkele woning tegen deze manier van inbraak bestand is. Omdat kerntrekken steeds met scheer en inslag toegepast wordt, heeft het Politiekeurmerk Veilig Wonen veiligheidsbeslag met kerntrekbeveiliging als eis gesteld voor nieuwbouwwoningen. Deze beveiliging is vanaf 1 januari 2016 dan ook officieel opgenomen in het bouwbesluit.

 

Een cilinderslot met kerntrekbeveiliging wordt in Nederland aangeduid met SKG***

Bij een cilinderslot met kerntrekbeveiliging is de cilinder verstevigd met een harde metalen constructie die de cilinder in één geheel bij elkaar houdt. Dit voorkomt dat de cilinder breekt als er veel kracht op uitgeoefend wordt. Ook is de kern van de cilinder voorzien van gehard metaal tegen inbraak.

TONK is gespecialiseerd in cilinders voor sloten met SKG*** en SKG**. Deze cilindersloten maken wij op lengte en kunnen we supersnel leveren. De SKG** cilinder heeft dus geen trekbeveiliging en raden wij aan te combineren met een deurbeslag voorzien van een kerntrekbeveiliging. Een cilinderslot met SKG*** of SKG** wordt geleverd met of zonder certificaat.

 

Waar heb ik een certificaat voor nodig?

De certificaat is voor het nabestellen van originele sleutels en slotcilinders. Wanneer u bij nabestelling verzekerd wilt zijn van dezelfde kwaliteit als de originele sleutel of slotcilinder, kiest u voor een systeem voorzien van een certificaat. Het voordeel is dat de sleutel of cilinder helemaal opnieuw wordt gemaakt en slijtage van de sleutel niet wordt mee gekopieerd. Dit bevordert de levensduur van de cilinder en geeft de garantie dat uw sleutel altijd goed past.

 

Het oog wilt ook wat

Een cilinderslot bevat standaard de kleur nickel matt (RVS look), maar andere kleuren zijn ook mogelijk. Zo ervaren wij dat een cilinderslot in de kleur zwart nu een trend is. Ook zien we weer een stijgende vraag naar messing kleur cilindersloten. Het zijn de kleine details die ervoor zorgen dat een deur er mooi en stijlvol uit ziet. Het oog wilt immers ook wat!

 

Een ‘slim’ cilinderslot voor toegangscontrole en beheer op afstand

Cilindersloten kunnen ook uitgevoerd worden met elektronica (ook wel: intelligentie voor sleutelbeheer op afstand en/of toegangscontrole). Deze cilindersloten worden gevoed via een kleine batterij. Ze kunnen worden aangestuurd middels verschillende communicatiedragers, zoals een cilinderslot met een batterij als energiebron.

 • Tag;
 • Kaart met een chip erin;
 • Smartphone IOS of Android (of beide);
 • Inbellen via een SIM-card;
 • Online en/of offline;
 • Pincode paneel online en/of offline.

Maar ook middels biometrische identificatie:

 • Iris scan;
 • Handpalm scan;
 • Gelaat scan;
 • Vingerscan;
 • Implantaat (bijvoorbeeld in hand tussen wijsvinger en duim).
   

Het kinetische cilinderslot: zonder batterij

Een kinetisch cilinderslot is een elektronisch cilinderslot zonder batterij, te bedienen met een sleutel. Hier verkrijgt de cilinder zijn energie door de stroom die opgewekt wordt wanneer de sleutel in het cilinderslot wordt gestoken. Het sluitsysteem zonder batterijen is eenvoudig en betaalbaar in onderhoud. Er hoeven geen batterijen te worden vervangen en de cilindersloten en sleutels werken altijd.

cilinderslot

Het NFC cilinderslot: elektronisch

Deze oplossing maakt optimaal gebruik van de NFC-technologie in de Android smartphone techniek door de vereiste energie voor het ontgrendelen van een cilinderslot te halen uit de smartphone. Er wordt ook nog onderscheid gemaakt in het elektronisch cilinderslot voor binnen of voor buiten gebruik. Dit wordt aangegeven met de IP waarde. De IP-aanduiding is internationaal genormaliseerd in de norm IFC 60529. De IP-aanduiding heeft twee cijfers: het eerste geeft de beschermingsgraad tegen aanraken en indringen van voorwerpen. Het tweede geeft de beschermingsgraad tegen vocht.

Een cilinderslot met de aanduiding IP 54 is een stofbestendig en plensdicht slotcilinder. Een cilinderslot met de aanduiding IP 65 is een slotcilinder bestand tegen water en goed geschikt tegen regen en wind. Dit is ook wel de zogenaamde ‘buiten slotcilinder’.

 

Het motor cilinderslot

Het motor cilinderslot is voorzien van een motor. Deze motor zorgt ervoor dat er geen fysieke handeling nodig is om de cilinder te laten draaien. Dit gebeurt namelijk middels een signaal via een:

 • Tag;
 • Kaart met een chip erin;
 • Smartphone IOS of Android (of beide);
 • Pincode paneel online en/of offline

  Maar ook middels biometrische identificatie:

 • Iris scan;
 • Handpalm scan;
 • Gelaat scan;
 • Vingerscan;
 • Implantaat (bijvoorbeeld in hand tussen wijsvinger en duim).

 

Maakt u het ze niet te makkelijk?

Veiligheid begint bij bewustzijn. Enkel het sluiten van uw ramen en deuren en/of het aanzetten van licht is niet voldoende inbraakwerend. Zorg daarom voor goede sloten. Door middel van toegangscontrole weet u zeker dat een ruimte enkel wordt betreed door de persoon of personen voor wie de toegang bedoeld is. Zo maakt u het inbrekers écht niet te makkelijk. Neem voor vragen contact op met één van onze adviseurs.