Staat u wel eens stil bij de inbraakgevoeligheid van uw woning of pand? Zorg ervoor dat de deur tussen de buitenwereld en uw comfortzone goed beveiligd is. Uw woning of pand beschikt tenslotte over waardevolle materialen en privacygevoelige informatie. Verlies geen tijd en optimaliseer uw veiligheid door enkele sluitingen met bijzetsloten te vervangen voor een meerpuntssluiting. Met een meerpuntssluiting vergrendelt u minimaal drie sloten in één handomdraai.

 

De meerwaarde van een meerpuntssluiting

Vroeger werd er over het algemeen gebruik gemaakt van een eenpuntssluiting. Deze eenpuntssluitingen worden sinds de invoering van het bouwbesluit uitgerust met twee bijzetsloten. Een nadeel is dat deze bijzetsloten bevestigd zijn op de deur, en apart bediend dienen te worden. Een meerpuntssluiting is een inbouwslot waarmee de deur op drie of meer punten tegelijk wordt afgesloten. Door de sleutel in de cilinder te draaien, kan de deur in één handomdraai op een veilige manier geopend en vergrendeld worden. Een meerpuntssluiting wordt netjes weggewerkt in de deur, waardoor de deur er qua design op vooruit gaat ten opzichte van de enkele sluitingen met bijzetsloten.

Een meerpuntssluiting wordt bediend met een cilinder. Deze manier van bedienen wordt ‘cilinder bediend’ genoemd. Dit krachtige slot wordt als zeer veilig bevonden, omdat de krachten overgebracht worden op een klein raakvlak in de cilinder. Een groot voordeel van een meerpuntssluiting is dat de deur altijd op minimaal drie punten verankerd zit, wat als gevolg heeft dat het kromtrekken van deuren met minimaal 90% afneemt. Naast de standaard mechanisch bediende cilinder meerpuntssluiting is er ook een zelfsluitende uitvoering of een uitvoering met een paniekfunctie die vaak gebruikt wordt voor vlucht- en paniekdeuren. Een andere overbrenging van een meerpuntssluiting is een krukbediende meerpuntssluiting, hierbij wordt de kracht overgebracht door de kruk te bedienen. Dit soort meerpuntssluitingen werden in het verleden vooral gebruikt voor achterdeuren.

 

Een meerpuntssluiting is geschikt voor verschillende materiaalsoorten

Meerpuntssluitingen kunnen bevestigd worden op deuren van verschillende materialen. Elke materiaalsoort heeft zijn eigen meerpuntssluiting. De meest voorkomende materiaalsoort voor deuren in Nederland is hout. In onze buurlanden wordt vaker gebruik gemaakt van de materialen kunststof en aluminium. Dit zijn materiaalsoorten die minder snel kromtrekken en minder onderhoud nodig hebben. Ook kan een meerpuntssluiting gebruikt worden op voordeuren van staal, of een combinatie van materialen. Denk bijvoorbeeld aan een kogelvrije deur: een deur die voorzien is van kogelwerend materiaal. Een meerpuntssluiting kan zelfs gemonteerd worden op een klassieke deur met glas en lood, voorzien van sierelementen. Een meerpuntssluiting is dus de ideale oplossing voor verschillende materiaalsoorten en biedt te allen tijde een veiligere oplossing ten opzichte van een enkele sluiting.

 

Een meerpuntssluiting met paniekfunctie

Helaas gaat het openen van paniekdeuren nog regelmatig fout. Neem als voorbeeld de brand in café ’t Hemeltje in Volendam, tijdens nieuwjaarsnacht in 2001. Na het uitbreken van brand ontstond er een probleem met het openen van de nooddeuren, waardoor de aanwezigen niet naar buiten konden vluchten. Het grootste probleem in zo’n situatie is dat er voorwaartse kracht ontstaat door duwende mensen. De kracht van al deze mensen kan oplopen tot 500 kilo duwkracht, wat levensgevaarlijke gevolgen kan hebben. Een deur met paniekfunctie dient in een panieksituatie automatisch te openen zodra er een brandalarm afgaat. Op deze manier kunnen mensen veilig een pand verlaten. Volgens de norm EN 179 en EN 1125 is daarom het grote voordeel van meerpuntssluitingen met paniekfunctie dat er niet alleen gedacht wordt aan veilig vergrendelen, maar ook aan veilig vluchten.

Een motorgestuurde meerpuntssluiting

Na het dichttrekken van uw deur draait u de deur op slot om veiligheid te garanderen. Met een motorgestuurde meerpuntssluiting kunt u één handeling overslaan. Een motorgestuurd slot zorgt er namelijk voor dat uw deur automatisch op slot zit. Een motor in het slot zorgt ervoor dat de dagschoot vrijkomt nadat de nachtschoot wordt ingetrokken. Met een motorslot zorgt u ervoor dat de deur veilig opent en vergrendelt, zelfs als er sprake is van een stroomstoring, omdat het slot werkt op batterij.

  

Veiligheid meerpuntssluiting door SKG** of ***

Beschikt u over een meerpuntssluiting zonder een keurmerk van minimaal SKG**, dan moeten wij u helaas mededelen dat een inbreker maar één slot hoeft te forceren om bij u binnen te komen. Op het moment dat het de inbreker gelukt is één cilinder te openen, dan openen de andere twee automatisch ook. Juist daarom raden wij u aan het deurbeslag te voorzien van kerntrekbeveiliging en een cilinder van een keurmerk met minimaal SKG**. Bij een veilige deur wordt er gekeken naar drie elementen, namelijk: het deurbeslag, het cilinderslot en de meerpuntssluiting. Zorg ervoor dat deze elementen van hoge kwaliteit zijn. Hierdoor weet u zeker dat u over een veilige deur beschikt, tegen inbraak.

  

De montage van een meerpuntssluiting

De montage van een meerpuntssluiting vraagt om secuur vakmanschap. Met behulp van een freesmachine maakt de installateur inkepingen in de deur waar het slot bevestigd dient te worden. Wij raden het af om dit zelf te doen als u niet beschikt over de benodigde kennis en ervaring. TONK Slim Sluitwerk beschikt over specialisten die ervoor zorgen dat uw deur veilig en betrouwbaar wordt geïnstalleerd.

 

Kies voor extra veilige deuren

Kies voor uw veiligheid met een deur die beschikt over een meerpuntssluiting met minimaal SKG**. Veiligheid begint bij bewustzijn. Met de installatie van een meerpuntssluiting van de hoogste kwaliteit (SKG***) zorgt u ervoor dat inbrekers uw huis overslaan, en u met een gerust gevoel uw pand of huis kunt verlaten. Neem gerust contact op met één van onze adviseurs voor een advies op maat.