Voor de VVE en openbare gebouwen wordt regelmatig gebruik gemaakt van de draaideurautomaat: in de volksmond ook wel de elektrische deuropener genoemd. De functie van een elektrische deuropener is dat de deur zonder enige moeite en met een constante snelheid opent en sluit. Er zijn veel mogelijkheden voor de aansturing van een elektrische deuropener. De deur kan aangestuurd worden middels een tag, kaart, sleutelschakelaar, afstandsbediening, pincode tableau, sensor, vingerscan of app. Na het aanbieden van een signaal, zal de deur op commando openzwaaien.

 

Waar moet u op letten bij de aanschaf van een elektrische deuropener?

Wanneer u zoekt naar een elektrische deuropener is het belangrijk dat u goed voorgelicht wordt. Elektronische deuropeners zijn er in verschillende uitvoeringen:

– Draaideurautomaten
– Automatische schuifdeuren
– Automatische draaideuren (tourniqet deuren)

Wanneer u kiest voor een automatische draaideur, wordt een optimale werking gegarandeerd. De geavanceerde elektronica en zelflerende microprocessor zorgen hiervoor. Het is natuurlijk van groot belang dat elektrische deuropeners veilig in het gebruik zijn. Automatische draaideuraandrijvingen voldoen daarom aan een groot aantal vereisten op het gebied van betrouwbaarheid, comfort en design. Nieuwe installaties van elektrische deuropeners moeten volledig voldoen aan de EN16005 norm. Reeds geïnstalleerde deuren die niet aan de EN16005 onderworpen zijn, kunnen bij een volgende officiële onderhoudsbeurt worden geëvalueerd op veiligheidsrisico’s en waar nodig aan de norm worden aangepast.

 

Wat is EN16005?

De EN16005 is een Europese norm voor de gebruiksveiligheid van elektrische deuropeners. De norm heeft niet alleen betrekking op automatische deuren die in gebruik zijn voor vluchtroutes, brand- en rookwerende deuren, maar ook voor de normale toegang. De Europese EN16005 norm is vanaf april 2013 in werking getreden en is van toepassing in alle landen die zijn aangesloten bij het Europees Comité voor Normalisatie (CEN). Draaideuren, vouwdeuren, schuifdeuren en carrouseldeuren die zich van links naar rechts, of van rechts naar links bewegen, dienen te voldoen aan de EN16005 norm. De norm schenkt vooral aandacht aan de veiligheid van personen bij het gebruik van elektrische deuropeners. Alle bestaande nationale normen en regelgeving die niet in overeenstemming zijn of waren met deze norm zijn ingetrokken en vervangen door de EN16005.

 

De vereisten voor nieuwe installaties van elektrische deurautomaten volgens de EN16005

– Gedurende het proces van verkoop dient een risico-analyse vastgesteld te worden. De uitkomst van deze analyse is bepalend voor de uiteindelijke uitvoering van de deur en eventuele accessoires.

– Wanneer de installatie van de elektrische deurautomaten is afgerond, is een gezamenlijke definitieve ingebruikname verplicht waarbij de beheerder/eigenaar kennis van alle functies van de deur dient te verkrijgen. Hierna is de beheerder/eigenaar verantwoordelijk voor de dagelijkse controle op veiligheid en functionaliteit van de elektrische deuropener. 

– Bij oplevering en ingebruikname van de deur moeten handleidingen worden geleverd waarvan de inhoud moet voldoen aan alle details die in de norm staan omschreven.

 

De vereisten voor jaarlijks onderhoud van elektrische deuropeners volgens de EN16005

– Er moet periodiek, en minstens 1 keer per jaar, onderhoud worden uitgevoerd op elektrische deuren. Dit onderhoud dient door een daartoe bevoegd servicebedrijf te worden uitgevoerd, en dient schriftelijk te worden gedocumenteerd. Wanneer er een veiligheidsprobleem optreedt dat aantoonbaar te wijten is aan nalatigheid, en de norm wordt niet nageleefd, dan bent u mogelijk aansprakelijk. 

– Reeds bestaande deuren kunnen bij het onderhoud worden geëvalueerd op veiligheidsrisico’s en aan de EN16005 norm worden getoetst. Afwijkingen op de vereisten kunnen worden gedocumenteerd en waar nodig aan de nieuwe norm worden aangepast.

 

Elektrische deurautomaten vereisen een 24/7 servicebeleid

Elektrische deurautomaten hebben een 24/7 servicebeleid nodig. TONK Slim Sluitwerk monteert met eigen gecertificeerde monteurs. Het onderhoud vindt plaats volgens het service apparaat van Dormakaba NL. Wij zijn 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar via onze draaideuren-service. Ook op zon- en feestdagen. In het geval van storing zal onze servicemedewerker eerst een storingsprotocol met u doorlopen en stelt u zeer gerichte vragen om de aard van de storing te kunnen vaststellen. Kan de storing niet telefonisch verholpen worden? In dat geval zal een van onze servicemonteurs u bezoeken om de storing te verhelpen. De standaard garantieperiode op onze producten is 2 jaar.

 

De elektrische deuropener: een ideale deuroplossing met strenge regelgeving

Wij hopen dat u na het lezen van deze blog beter weet waar u op moet letten bij de aanschaf van een elektrische deuropener. Een elektrische deuropener neemt een minimale hoeveelheid ruimte in beslag en zorgt voor maximale doorgang. Het is daarmee een ideale oplossing voor deurtoepassingen in zorgcentra, appartementencomplexen en andere openbare gebouwen waar gebruikersgemak, hygiëne en comfort belangrijk zijn. 

Maar onthoud: aan regelgeving zijn consequenties verbonden. Dit geldt ook voor de EN16005 norm. Het is belangrijk dat u hiervan op de hoogte bent. Wanneer er tijdens de installatie van elektrische deuropeners niet wordt voldaan aan de EN16005 regelgeving, en er een veiligheidsprobleem optreedt dat aantoonbaar te wijten is aan nalatigheid, bent u mogelijk aansprakelijk. Dit is ook een reden waarom onderhoud zo belangrijk is. Neem voor meer informatie over elektrische deuropeners contact op met één van onze adviseurs.